Beaujolais Nouveau 2019

Vážení a milí zákazníci,

blíží se nám třetí listopadový čtvrtek a to znamená jediné. Beaujolais Nouveau je tu!

Zároveň tento týden, konkrétně ve čtvrtek 21. listopadu připadá na tradiční
oslavu mladého francouzského vína
Beaujolias Nouveau
Beaujolais Nouveau – francouzské mladé víno z odrůdy Gamay je vůbec nejznámější  mladým vínem světa. Tradice započatá na začátku 50. let (1951 oficiálně autorizováno, jak je to ve Francii zvykem:) z prosté potřeby “udat” včas mladé víno a tím potřebné získat potřebné prostředky v situaci kdy začala dramaticky klesat spotřeba vína na hlavu (z více jak 100l na osobu na dnešních 50l). Popularita mladého Beaujolais nabyla na síle v 80. a 90. letech, kdy se tento “primeur” stal do značné míry symbolem pro celý region Beaujolais. Dnes jsou hlavními trhy kromě domácí Francie hlavně Japonsko,
USA a Německo. Tradiční trh pro Beaujolais je však i Česká republika. Více jak polovina celkové vinné produkce Beaujolais (130 milionu lahví) dnes připadá právě na mladé Beaujolais. Drtivá většina nejen mladého Beaujolais,  ale i standardního, je červené vino (apelace Beaujolais a B. Villages). V poslední době nabývá na popularitě i růžové  Beaujolais rosé Nouveau.

Bílé Beaujolais blanc  (z odrůdy Chardonnay) není autorizováno pro výrobu mladého Nouveau a proto to do značné míry místní vinaři “obcházejí” mladým Macon Villages Nouveau – z oblasti Burgundska přímo sousedící s Beaujolais.

Beaujolais a především odrůda, z které je vytvořeno, je přímo předurčeno k produkci mladých vín.

Dává ovocná, svěží a snadno pitelná vína s jemnými tříslovinami a středním tělem. Právě již jako mladá jsou příjemně pitelná a jejich potenciál k zrání je maximálně 5 let. I když výjimky existují.

Mladé Beaujolais je ze zákona povoleno otevřít/konzumovat až od půlnoci 3. čtvrtka v listopadu.

Původně to bylo pevně stanoveno na 15.  listopadu, ale protože datum často vycházelo na víkend,
což z pohledu prodeje nebylo praktické, přešlo se na princip “posuvného” čtvrtka.  
Na baru pro Vás tedy bude po celý týden připraveno 6 druhů tohoto vína.
Po ochutnání budete mít možnost si vína zakoupit za speciální ceny.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *